INICI DEL PROJECTE DE VIRTUALITZACIÓ I DIGITALITZACIÓ DE SON FORNÉS.
Un dels principals atractius culturals del Pla de Mallorca és el jaciment arqueològic de Son Fornés, el qual es troba en el terme municipal de Montuïri, a l'illa de Mallorca. És un lloc arqueològic de gran importància per al patrimoni cultural de les Illes Balears que va ser declarat Bé d'Interès Cultural pel Govern de les Illes Balears, sent una de les ubicacions més importants de la cultura talaiòtica que es va desenvolupar entre el 1300 i el 123 a. C.
Les excavacions al Jaciment de Son Fornés van començar l’any 1975 i fou el mestre de l’escola pública de Montuïri Josep Sanz qui advertí a l’arqueòleg Vicenç Lull Santiago de l’existència de possibles arqueològiques al municipi. Durant els més de 40 anys de recerca a Son Fornés han estat moltes les troballes i els objectes recuperats, contribuint enormement a la producció científica sobre la prehistòria balear. L'assentament ha proporcionat també informació valuosa sobre la vida i els costums de la cultura talaiòtica, com l'organització social i econòmica. A més, ha permès establir relacions amb altres cultures del Mediterrani, com la fenícia i la grega.
En definitiva, el projecte integral de patrimoni virtual a Son Fornés, com a actuació del Pla Sostenibilitat Turística en Destí (PSTD) de la Mancomunitat del Pla de Mallorca, constituirà una millora i posada en valor dels atractius del Pla. L'assistència tècnica serà realitzada a través de l'empresa 3DStoa Patrimonio y Tecnología, S.L. i serà secundada per l'equip científic del jaciment. Es planteja llavors un projecte integral de tecnologia aplicada al patrimoni en el Jaciment Arqueològic de Son Fornés (Montuïri, Mallorca) i el seu museu. L'objectiu és dur a terme la digitalització i la visita virtual del jaciment i explicar la vida en la comunitat talaiòtica a través de tecnologies com la reconstrucció virtual en 3D, la impressió 3D, la realitat virtual i augmentades i l'ús d'una web interactiva.
Segons 3DStoa Patrimonio y Tecnología, S.L, “l'aplicació d'aquestes noves tecnologies millorarà la capacitat divulgativa del jaciment. L'aplicació de reconstruccions virtuals o recursos de realitat augmentada farà que els visitants puguin experimentar el jaciment de manera més immersiva i atractiva. El desenvolupament d'una web interactiva facilitarà l'accés i la comprensió de la informació arqueològica mostrada”